Vrouw in Mannenwereld

Vrouw magazine

Gepubliceerd in De Telegraaf – Vrouw magazine

Marinka Nooteboom (50) is sinds 2012 algemeen directeur van de Koninklijke Nooteboom Groep, een bedrijf in trailers voor uitzonderlijk wegvervoer (dus: gróót!). Onlangs werd ze verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar.

Wat betekent deze prijs voor jou?
Het is een beloning voor mijzelf, maar ook voor iedereen die bij en mét het bedrijf werkt. Leuk dat wat we doen mensen is opgevallen. Een mannenwereld? Ja, in de techniek vind je helaas nog steeds weinig vrouwen. Maar hiervoor was ik banker en hoewel daar gelukkig veel is veranderd, was ik zo’n twintig jaar geleden bij Van Lanschot ook het eerste vrouwelijke Hoofd Private Banking.”

Hoe hou je je staande tussen die kerels?
Daar ben ik dus niet zo mee bezig, het gaat me meer om hoe we ieders verschillende kwaliteiten kunnen benutten. Ik wil niet “one of the guys” worden, maar voeg juist met mijn vrouwelijke inbreng iets toe. Net als iedereen op zijn eigen plek dat doet, van lasser tot manager.

Wat vind jij van het vrouwenquotum?
Jammer dat het nodig is, maar dat is hetwel. De verandering gaat niet vanzelf, dus moet je iets afdwingen. Ik geloof alleen niet dat we er zijn met een vrouwen-quotum. Er zal ook een discussie op gang moeten komen en goed worden bekeken welke barrières er precies zijn om vrouwen op hogere posities te krijgen.

Wat is jouw tip voor vrouwen die hogerop willen komen?
Volgens mij moet je gewoon je gevoel volgen en doen wat je hart je ingeeft. Uiteindelik komt overal een oplossing voor. Niet dat het per sé makkelijk is, maar: gewoon lef tonen, niet te veel over nadenken en gáán!”