Gelderlander – Marinka Nooteboom Zakenvrouw van het jaar

Marinka Nooteboom - home2

WIJCHEN – Avontuurlijk, in voor actie en verandering. Enkele eigenschappen van Marinka Nooteboom (50) van Nooteboom Trailers in Wijchen. Ze werd Zakenvrouw van het Jaar 2022.

Ze heeft sinds vier dagen ook een persoonlijke website, ‘dat adviseren ze’. ‘Ze’ zijn de mensen van de Prix Veuve Clicquot Bold Woman Award, haar jury verkoos afgelopen maandag Nooteboom als Zakenvrouw van het jaar 2022. ,,De bekroning op ieders werk hier”, Marinka Nooteboom benadrukt dat ze de award niet zonder haar 450 werknemers had kunnen winnen. ,,Dinsdagmiddag hebben we een feestje gevierd. Ik ben er zelf heel trots op, maar onze mensen waren er ook verguld mee.”

Nooteboom werd geboren en getogen in Zeist. Ze woont nu al jaren met haar partner en zoon in Amsterdam. De stad waar ze ook studeerde. ,,Aan de Amsterdamse Academie. Daar kreeg je ook vakken als vergaderen, presenteren en onderhandelen. We kregen zakelijk Engels en bezochten bedrijven in Londen. Ook zakelijk Frans.” Na het propedeusejaar ging ze door naar de Vrije Universiteit om bedrijfskunde voor de financiële sector te studeren. De doorstromers van de Amsterdamse Academie bleven bij elkaar, ook in de studentenvereniging. ,,Ik heb nog steeds veel vrienden uit die tijd.”

Niet langer in een stramien

De financiële wereld trok haar. ,,Het leek me leuk om op de Optiebeurs te werken. Daar hing een sfeer van actie omheen.” Ze belandde als trainee bij Van Lanschot. ,,Private banking en veel financial planning. Ik kreeg training, ook over ethiek en etiquette. Hoe geef je een visitekaartje aan iemand, hoe netwerk je. Hoe stap je op iemand af.” Nooteboom werkte er tien jaar, maar zei toen toch nee tegen een nieuwe functie: ,,Een prachtige baan, maar ik wilde weg, gaan reizen. Ik wilde niet in het stramien blijven zitten.” 

De reis ging onder andere naar Zuid-Amerika, Chili, Argentinië en Bolivia, andere culturen ontdekken. ,,In Argentinië zijn ze gewend om met een crisis en inflatie te leven. Je weet nooit of je het geld dat je vandaag hebt, morgen ook nog zult hebben. Een uitnodiging voor een verjaardag versturen ze niet zoals wij weken van tevoren, maar de dag ervoor.” Meer van dag tot dag leven en er het meeste uithalen. ,,Je probeert eenmaal terug in Nederland dat ook enigszins toe te passen.”

In de bergen van Argentinië

Tien jaar geleden maakte Nooteboom de overstap naar het familiebedrijf in Wijchen. Toen was de tijd rijp. ,,Ik heb nooit de intentie gehad om in het familiebedrijf te gaan. Mijn vader vond het belangrijk dat we onze eigen keuzes maakten, hij heeft er nooit druk op gelegd. Ik wilde ook niet, ik wilde mijn eigen pad bewandelen.” Maar tijdens de vele wandelingen in de bergen van Argentinië, begon meer en meer het gevoel te komen het familiebedrijf beter te leren kennen. ,,Ik wist er verhoudingsgewijs weinig van. In de tijd van de financiële crisis heb ik hier rondgelopen en heb ook in een overall in de productie gestaan. Je ziet langzaam de trailer ontstaan en wegrijden. Dat vond ik mooi.”

In 2012 werd ze directeur, of eigenlijk CEO, Chief Executive Officer, maar die titel past niet goed bij haar, vindt ze. ,,Ik noem het liever Chief Engagement Officer. Het gaat om het verbinden van mensen.” De tijd vraagt erom dat bedrijven op een andere manier geleid worden, is haar visie. ,,Je moet blijven openstaan voor de ontwikkelingen in je omgeving. Leren om niet alles zelf te moeten weten.” Daarom startte ze een paar jaar geleden een traject met leveranciers. ,,Ik vond dat de blik meer naar buiten kon. Meer samenwerken, samen ontwerpen. Lange termijn relaties aangaan. Niet dat voorgangers het niet goed gedaan hebben, dat was gewoon een andere tijd.”


Nooteboom Trailers bestaat sinds 1881. Willem Nooteboom begon destijds als zoon van een smid in Schiedam met de fabricage van onder andere hekwerken en smeedijzeren beslag voor huizen en deuren. Vanaf 1921 richt het bedrijf zich op transportmiddelen.

In 1978 laat het familiebedrijf een nieuw pand bouwen in Wijchen na in 1977 C.M.K. overgenomen te hebben. In Wijchen was voldoende grond beschikbaar om 11.000 m2 aan bedrijfsruimte te bouwen. Het pand werd geopend door de toenmalige  staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Neelie Smit-Kroes.

Marinka Nooteboom is inmiddels de 5de generatie van de Nooteboom familie. Zij stapte tien jaar geleden in het bedrijf en werd in 2012 directeur van de Koninklijke Nooteboom Groep.

De Koninklijke Nooteboom Groep in Wijchen is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van transportoplossingen voor uitzonderlijk wegvervoer en is actief in ruim honderd landen.